Zonnepanelen plaatsen op plat dak

Deze vraag hebben wij veel voorbij zien komen. Want er wordt veel gepraat over de hellingshoek van een schuin dak. Maar wat als jouw huis een plat dak heeft of een schuur of overkapping met een plat dak. Wij adviseren je om ook de “checklist voor zonnepanelen op je dak” te doorlopen, dan weet je namelijk meteen of je op nog meer dingen moet letten. Is een plat dak zeker geschikt voor zonnepanelen. 

Voordelen van zonnepanelen op plat dak

Het grote voordeel van een plat dak is dat je de zonnepanelen altijd richting het zuiden kunt plaatsen, waardoor je een groot rendement hebt. 

Het voordeel is dat je niet te maken hebt met een hellingshoek, want deze kan altijd in de juiste hoek geplaatst worden. Wanneer je niet wilt dat de buren last hebben van jouw zonnepanelen is het zelfs mogelijk om op een plat dak de zonnepanelen plat te laten liggen. 

Nadelen van zonnepanelen op plat dak

Wel moet je nog aan een paar dingen denken. Staat jouw plat dak niet telkens in de schaduw? Staan er grote bomen naast die veel blad verliezen of stuifmeel? Of heeft het een grote opstaande rand aan de buitenkant. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je een laag rendement uit je zonnepanelen haalt. Dat is zonde! 

Wanneer het gaat om een schuurtje, moet je goed kijken naar de afmetingen. Hierdoor kom je misschien bedrogen uit, omdat je wellicht niet voldoende uit je dak oppervlakte kan halen of helemaal geen passende zonnepanelen kunt vinden. 

Zonnepanelen op dakkapel  

Een dakkapel wordt vaak gebruikt om de kamer ruimer en lichter te maken. Voor het plaatsen van een dakkapel wordt vaak een eenvoudige constructie gebruikt. Deze is ruim voldoende om alle weersinvloeden op te vangen. 

Veel bedrijven zullen toch afraden om zonnepanelen op een dakkapel te plaatsen. Zonnepanelen zijn namelijk zwaar, tussen de 15 en 25 kilo zonder montage materialen. Montagematerialen wegen al snel tussen de 20 en 35 kilo per zonnepaneel. Als daarvan een gemiddelde neemt, zit je al snel op 180 tot 200 kilo extra op je dakkapel. En daar is je dakkapel niet op berekent. 

Wanneer het zonnetje schijnt en er geen zuchtje wind staat is er niets aan de hand. Maar bij stortbuien en hevige windstoten is er toch een grotere kans op lekkage. Ook vangt je dakkapel meer wind en daar is de constructie niet op berekent. 

Er zijn ongetwijfeld bedrijven die de zonnepanelen voor je willen plaatsen op je dakkapel. Daarnaast moet je ook goed kijken naar je verzekering. Het is belangrijk dat de constructie goed is, want schade als gevolg van constructiefouten is vaak niet meeverzekerd. Alle voorwaarden kan je opvragen bij je verzekeraar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven