Zonnepanelen, hoe werken ze eigenlijk?

Wie zich een beetje verdiept heeft in zonnepanelen kan ontzettend veel informatie vinden over duizend verschillende soorten zonnepanelen, weet ik wel niet hoeveel bedrijven, om over de aanbieders nog niet te spreken. Maar een duidelijke uitleg hoe zonnepanelen werken, die zit ergens in vijf regels weggestopt in een uithoek van de website. Terwijl hoe een zonnepaneel werkt en waaruit deze is opgebouwd minstens zo interessant is om te weten als je opzoek bent naar de perfecte zonnepaneel op jouw dak! 

De hele korte versie is dat een zonnepaneel zonlicht omzet in elektriciteit. Hoe dit precies in zijn werk gaat heb ik voor je uitgezocht. 

  • Grondstoffen zonnepanelen
  • Stroom opwekken
  • Omvormers

Grondstoffen zonnepanelen

In het artikel “Hoe kies ik de juiste zonnepanelen” heb je kunnen lezen wat voor veelzijdig element silicium is. Maar wat veel belangrijker is, is dat silicium zoals het verwerkt wordt in zonnepanelen een foto-elektrisch effect heeft. We gaan terug naar de tijd van Albert Einstein. Hij heeft uitgevonden dat elektronen alleen kunnen worden vrijgemaakt wanneer de frequentie van het opvallende licht groot genoeg is. Een leuk weetje is dat Albert Einstein voor deze uitvinding de Nobelprijs voor Natuurkunde heeft ontvangen. 

Stroom opwekken

Wanneer het zonlicht op je zonnepaneel valt ontstaat er spanning, een elektrische stroom tussen de positieve lading bovenop de cel en de negatieve lading eronder. Dit wordt vervoerd door de kabels. De stroom die nu is opgewekt betreft gelijkstroom, dit kun je vergelijken met een batterij. Alleen, gelijkstroom komt niet uit je stopcontact.

Omvormers

Voor het gebruik van de stroom die uit de zonnepanelen komt heb je een omvormer nodig. Deze omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom. Deze wisselstroom gebruik je voor je verlichting, koelkast of vaatwasser. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven