Zonnepanelen, een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen

Zonnepanelen zijn een hernieuwbare bron die een goedkoper alternatief vormt voor fossiele brandstoffen. Het zorgt voor een overvloedig aanbod van schone, groene energie die de laatste jaren sterk is toegenomen.

Hier op gummo.nl vind je alle geheimen rondom het plaatsen van eigen zonnepanelen.

Wat kosten zonnepanelen?

We moeten investeren in zonne-energie vanwege het vermogen om gratis en schone energie te leveren. De kosten van het product zijn gestaag gedaald, waarbij de prijs de afgelopen tien jaar met wel 80% is gedaald.

Zo wordt het zelf energie opwekken door middel van duurzame zonne-energie steeds beter bereikbaar voor iedereen. Door de prijsdaling en de besparing op de energierekening een slimme investering van je geld.

Hoeveel zonnepanelen op je dak kosten hangt af van verschillende factoren.

De 5 nadelen van zonnepanelen

Er zijn een aantal zaken waar je eerst over na moet denken voordat je zonnepanelen gaat aanschaffen. Het gaat om praktische zaken, waar je misschien niet als eerste over nadenkt. 

  1. Mag je zonnepanelen plaatsen?

Niet op alle huizen mogen zomaar zonnepanelen geplaatst worden. Of moet er eerst overlegd worden met de woningbouw, of de eigenaar. En soms moet er ook overlegd worden met je buren. Je verandert namelijk ook iets aan het uitzicht van je buren. 

  1. Heb ik een extra groep in de meterkast nodig voor zonnepanelen?

Wanneer je meer dan drie zonnepanelen plaats moet je een extra groep maken in de meterkast. Hiervoor moet je extra kosten maken zodat je op een veilige manier een nieuwe groep kunt toevoegen aan de meterkast. Of zelf een andere meter. 

  1. Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Niet elk dak is geschikt, want zit jouw dak wel aan de zonnige kant, het zuiden. De zonnepanelen moeten geplaatst worden in de juiste hoek. Wanneer je een plat dak hebt kun je de zonnepanelen in de juiste hoek zetten. Maar als je een schuin dak hebt heb je hier geen invloed op. 

  1. Hebben zonnepanelen onderhoud nodig?

Je zonnepanelen hebben zeker 1x in het jaar onderhoud nodig. Zo moet je ervoor zorgen dat je zonnepanelen schoon blijven, zodat je een goed rendement houdt. Ook heeft de elektrische installatie 1x in het jaar onderhoud nodig. Hiervoor moet een bedrijf komen om te checken of je panelen en je installatie nog naar behoren werkt. 

  1. Hoe worden zonnepanelen gemaakt?

Het maken van zonnepanelen gebeurt minder duurzaam als de werking van zonnepanelen zelf. Gelukkig innoveren ze dit proces ook telkens, hierdoor zijn er telkens minder fossiele brandstoffen nodig. Voor het maken van zonnepanelen worden gelukkig ook steeds minder vaak schadelijke stoffen gebruikt. Wanneer de zonnepanelen zijn ‘versleten’ kunnen deze voor 80% a 90% worden gerecycled. En ook daar komen steeds vaker minder fossiele brandstoffen aan te pas. 

Wanneer je alle nadelen van de zonnepanelen hebt overwogen, dan is het goed om deze te vergelijken met de voordelen van zonnepanelen. Hierdoor maak je een weloverwogen keuze. 

De voordelen van zonnepanelen

  1. Duurzaam

Door het gebruik van zonnepanelen hoef je veel minder gebruik te maken van elektra. En daardoor ben je voor een deel minder afhankelijk van een energiemaatschappij en daarmee van fossiele brandstoffen. Het is ook mogelijk om helemaal over te gaan op zonnepanelen en geen elektra meer af te nemen, maar dan heb je toch behoorlijk veel zonnepanelen voor op je dak nodig. 

  1. Betrouwbaarheid

De levensduur van de nieuwste zonnepanelen zijn erg lang. Op ongeveer de eerste 10 jaar heb je het hoogste rendement, maar zelfs na deze tijd hou je een hoog rendement. En wordt zelfs door de leveranciers gegarandeerd dat er na 20 a 25 jaar nog 80% rendement uit de zonnepanelen geleverd wordt!

Je hebt daglicht nodig voor het opwekken van zonne energie. Met een bewolkte dag heb je evengoed zonne energie, maar die is minder met een stralende dag uiteraard. Wanneer het heel erg warm is, levert je zonnepaneel ook minder op.

  1. Terugverdienen

Er is een terugverdienmodel voor het terugleveren aan het energienet. Met de enorm stijgende prijs, is dit veel minder interessant geworden. Het terugleveren van stroom is vaak nog gebaseerd op een prijs van 2020 of 2021, toen alle prijzen lager waren. Ook zit er een maximaal kwh aan het terugleveren van energie. Zit je hier precies tussen of weet je slim af te sluiten is het natuurlijk wel slim om je hier helemaal in te verdiepen. Anders is het volgende punt wel super interessant. 

  1. Besparen

Met zonne energie en een goede accu is het mogelijk om helemaal zelfvoorzienend te zijn. Dat heeft natuurlijk ook nadelen, wanneer er iets mis is, heb je helemaal geen stroom. En ben je ook niet in drie tellen weer aangesloten op het net. Maar het kent ook grote voordelen, valt de stroom uit, dan is het mogelijk dat jij wel de koelkast kunt blijven gebruiken, omdat jouw stroomvoorziening van de zon komt. En omdat je een eigen accu hebt, valt bij jou niet alles uit wanneer je even zonder stroom komt te zitten. 

  1. Waarde van je huis

En als laatste, jouw huis stijgt in waarde. Je energielabel is aantrekkelijker, en daarmee ben je de concurrentie ook een stapje voor wanneer je jouw huis wilt gaan verkopen.

Ben je overtuigt dat je graag zonnepanelen wilt aanschaffen? Lees dan vooral ons volgende artikel over de checklist voor zonnepanelen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven