Sinterklaas, wie kent hem niet?

Sinterklaas de kindervriend. Elk jaar komt hij met zijn pieten op de eerste zaterdag na Sint-Maarten (dit valt tussen 12 en 18 november). Vroeger was de intocht van de goedheiligman in de tweede helft van november. Maar door commerciële redenen werd dit in 1994 wat naar voren gehaald zodat de winkeliers er meer profijt van hebben.

Hoe oud is sinterklaas

Hoe vaak heb je als kind gedacht, hoe oud is Sinterklaas? En hoe vaak heb je als kind de vraag beantwoord met, heeeeeel oud.. 

  • Sinterklaas is al ruim 1700 jaar oud! 

Sint Nicolaas is geboren rond het jaar 280 en werd later bisschop in Turkije, in de plaats Myra, rond het jaar 300 na Christus. Sint Nicolaas is waarschijnlijk overleden op 6 december 342. 

Waarom zet je je schoen bij Sinterklaas?

Er zijn weinig verhalen over Sint Nicolaas. Er gaan een aantal verhalen zoals de arme man die drie dochters heeft. Dankzij de giften van Sint Nicolaas was het mogelijk dat deze dochters konden trouwen. Er wordt zelfs verteld dat dit geld door het raam werd gegooid en zo in de schoen terecht is gekomen. Wij kennen dit als het gooien van pepernoten strooigoed met gouden chocolade munten en het zetten van onze schoen. 

Wanneer is Sinterklaas jarig

Tsja, dat weten wij dus niet precies. Wij vieren Sinterklaas op 5 december omdat 6 december waarschijnlijk zijn sterfdag is. 

Wat is de oorsprong van Sinterklaas?

De oorsprong van het sinterklaasfeest is katholiek. De protestantse gemeenschap hadden bezwaren tegen de viering en hebben geprobeerd het feest af te schaffen, vanwege de link naar het katholieke geloof.

Protestantse aanhangers zoals Maarten Luther (16e eeuw) vond dat het feest meer bij het geven van geschenken bij kerst hoorde. Door alle weerstand is het feest niet langer religieus, maar is het een echt volksfeest geworden. In de 20e eeuw is het sinterklaasfeest, mede door het commerciële karakter alleen maar groter en groter geworden.

Een zwarte sinterklaas

De sinterklaas zoals wij die kennen, heeft al heel wat vormen aangenomen. Zo is hij van Bisschop naar zwarte klaas, naar een echte kindervriend geëvolueerd. Onderwijzer Jan Schenkman heeft een boek geschreven waarin hij Sinterklaas omschrijft zoals hij er nu uitziet, met een mijter, mantel, en een witte baard. 

Surprises en gedichten bij het Sinterklaasfeest

Zelfs de surprises en gedichten zijn nog niet zo lang geleden geïntroduceerd. Zo werd volgens een enquête uit 1943 een vergelijkbare pakjesavond met deze vorm nog maar weinig gevierd. Maar is een pakjesavond in de 21ste eeuw zonder gek gedicht en geweldige surprise niet compleet. Op zoek naar inspiratie voor het rijmen van je sinterklaasgedicht? Maak gebruik van het Rijmwoordenboek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven