Minder plastic afval

Plastic afval, slecht voor de natuur

Dat plastic afval slecht is voor de natuur weten, we zelf vaak al wel. Er wordt veel gesproken over duurzaam, minder afval en gezonder leven. In deze tijd ligt zo’n beetje alles onder een vergrootglas, de plasticsoep in de zee is hier ook een onderwerp van. Wist je dat onze plastic tassen, het wassen van kleding en het gebruik van verzorgingsproducten voor een groot deel in de zee terecht komt? Niet alleen het zichtbare in de plastic soep maar ook het onzichtbare zoals de microplastics. 

Het lijkt in deze tijd wel of alles in plastic is ingepakt. Een televisie zit al in plastic en dan zit er nog een plasticfolie langs alle randen van de televisie. De planten die je nieuw koopt zitten in een plastic bakje. In de supermarkt ligt de komkommer in plastic, voorgesneden groente zit ingepakt in een zak. Als je bewust hiermee bezig gaat verbaasd het je steeds meer wat er allemaal in plastic zit verpakt. 

Minder plastic afval, hoe dan?

Hier hebben wij een paar tips voor je zodat je in kleine stapjes minder plastic kunt verbruiken. 

1. Neem een eigen tas mee

We beginnen heel simpel. Neem je eigen boodschappentas mee naar de winkel. Naast dat je dit telkens een klein beetje geld bespaart, zorgt het thuis niet voor een overvloed aan tassen. En je bent meteen duurzaam bezig!

2. Groente en fruit zakjes

Om de plastic zakken en papieren zakken te kunnen laten liggen, hebben veel supermarkten al fruit en groente netjes liggen. In de supermarkt vind je vaak de netjes die gemaakt zijn van gerecycled plastic. Daarnaast heb je ook nog netjes van (biologisch) katoen, deze verkopen ze vaak niet bij de supermarkt. Leven zonder afval heeft kwalitatief goede zakjes, voor een eerlijke prijs. Het aanschaffen van deze netjes is een eenmalige investering, en alleen nuttig als je deze netjes blijft gebruiken. 

3. Zoveel mogelijk verse producten

Probeer zoveel mogelijk verse groente en fruit te kopen. En kies voor de voorverpakte komkommer voor de komkommer die dat niet is. Kies voor de losse appels in plaats van een zak. De kosten hiervoor zijn vaak ook hoger! Een tip is om het bij een groentekraam te halen als je hiervoor de kans krijgt. In de groentekraam is namelijk bijna niets voor verpakt en betaal je de kiloprijs voor het soort groente en fruit. En om te voorkomen dat je bij de groentekraam weggaat met veel plastic. Je kan ook daar je eigen groente- en fruit netjes en tassen meenemen! Zelfs bij de slager is het vaak al mogelijk om je eigen bakjes mee te nemen. 

En kies je er toch voor om voorverpakte spullen mee te nemen, kies dan voor het recyclebare. Groente in het glazen potten, maïs uit blik, dranken waarvan de flessen terug gebracht kunnen worden naar de winkel. 

4. Verzorgingsproducten zonder plastic

Shampoo, deo, handzeep, luchtverfrissers, toiletblokjes, schoonmaakmiddelen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Al deze producten zitten vaak verpakt in plastic. En voor bijna allemaal zijn al mooie duurzame alternatieven. Zo zijn er verschillende shampoo bars en deodorant in karton dat je kunt smeren. En voor handzeep is al een hele oude, namelijk de zeepblokken! Voor luchtverfrissers heb je geurblokjes. En voor het toilet en schoonmaakmiddelen, is het mogelijk om voor goede producten die minder vervuilend zijn, en beter biologisch afbreekbaar. 

5. Make-up zonder plastic

Voor degene onder ons die gebruik maken van bijvoorbeeld dagcrème. Zo zit er in veel producten microplastic. Als je naar microplastic kijkt, zijn verzorgingsproducten maar een klein aandeel. Een groot deel van microplastic komt bijvoorbeeld al van het wassen van je kleding. De grote zorgen rondom microplastic zijn dat het niet meer te filteren is. Hierdoor komen al deze kleine deeltjes in ons drinkwater, oceanen en daarmee ook in het eten dat wij consumeren. Er zijn al meerdere merken die microplastics uit hun producten halen. Ook is er een app BTMB die je een richtlijn geeft of er microplastics in jouw producten zit. 

Minder plastic in kleine stapjes

Je kunt zelf al een hele hoop dingen doen om plastic groot en klein te verminderen. Naast dat je een beetje met het milieu meedenkt geeft het ook een goed gevoel, zonder dat het veel energie kost, of veel hoeft te kosten. Oké, nog een paar andere tips, gebruik een hervulbare fles voor je drinken, koop in de supermarkt grotere hoeveelheden (1x 1kg of 3x 300gr scheelt weer twee bakjes), geen boterhamzakjes maar een broodbak. Kijk even in de keuken of badkamer, je tandpastatube, afwasborstel, vershoudfolie, tandenborstel, haarborstel, allemaal van plastic die al mooie en goede alternatieve hebben. 

Je hoeft nu niet meteen alles te vervangen voor duurzamere alternatieven, begin klein en neem je eigen tas mee naar de supermarkt. Daarna probeer je de zakjes bij het groente en fruit meer te laten liggen. En zo kun je stap voor stap overgaan op andere alternatieven en ze eerst eens proberen.

Een gezondere omgeving, begint bij jezelf. 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven