Bij gummo.nl helpen wij jou wegwijs maken in de wereld van zonnepanelen. Er zijn namelijk nogal wat zonnepanelen op de markt. Hoe maak je de beste keuze voor jouw huis!
- Monokristalijn zonnepanelen
- Polykristalijn zonnepanelen
Wil jij ook het verschil weten tussen deze twee soorten zonnepanelen, lees dan snel verder.
Silicium
Om te weten waar het verderop in het artikel omgaat, is het goed te weten wat silicium precies is. Want siliciumkristallen worden gebruikt in zonnepanelen. Silicium is na zuurstof de meest voorkomende element in de aarde. De pure stof komt niet voor in de natuur, maar heeft verbindingen nodig. Zo kun je het vinden in kwartsen, opaal en vuursteen. Maar ook in producten als asbest, klei en veel mineralen. En nog iets dat mij verbaasden is dat wij dit waarschijnlijk wel eens hebben gegeten of gedronken. Ze maken van silicium namelijk siliciumdioxide, bij de meeste mensen beter bekend als additief E551. En dat vind je dus terug op je verpakking als antiklontermiddel, klaringsmiddel of ontschuimingsmiddel.
Doordat de kristallijne vorm nauwelijks reageert op andere stoffen, is deze uitermate geschikt voor zonnepanelen. Dat heeft ermee te maken dat siliciumkristal die gebruikt wordt voor de zonnepanelen het effect heeft dat elektronen die niet sterk zijn gebonden aan een atoom, loskomen nadat ze voldoende energie opnemen van invallend licht.
En dat was een heel kort lesje natuurkunde, terug naar het verschil tussen de zonnepanelen. 😉
Monokristallijn zonnepanelen – de zwarte zonnepanelen
Eigenlijk gaan we van dure zonnepanelen naar minder dure zonnepanelen. En het zit voornamelijk in het productieproces. Voor het maken van monokristallijne zonnepanelen maken ze een zonnecel uit een kristal Voor beste resultaat en het hoogste rendement worden de kristallen heel precies en als één geheel geplaatst op het paneel. De panelen zijn zwart en hebben een egale structuur. Daardoor hebben ze ook een hoger rendement bij direct zonlicht.
Polykristallijn zonnepanelen – de blauwe zonnepanelen
In het productieproces worden verschillende kleine kristallen gevormd. En dat is ook te zien, deze hebben namelijk een blauwe kleur. Vanwege het productieproces zijn ze goedkoper van de monokristallijn zonnepanelen. Het voordeel van polykristallijn zonnepanelen is dat ze heel goed presteren bij zijdelingse zon inval en bewolkt weer.
Definitieve keuze voor zonnepanelen?
Richt je bij het maken van de keuze niet alleen op de prijs, maar vooral op de positie van de zonnepanelen. Heb je juist veel zijdelingse zoninval is het wellicht interessanter om een polykristallijn zonnepaneel aan te schaffen. Staat jouw dak pal in de rechtstreekse zon is een monokristallijn zonnepaneel wellicht precies het zonnepaneel dat jij moet hebben.
Win informatie in bij bedrijven, vrienden, familie, mensen die hier verstand van hebben bij het maken van jouw keuze.
Mocht je je nog verder willen verdiepen in de verschillende soorten zonnepanelen, zoek dan rustig verder op het internet. Want de zonnepanelen markt is groot, heel groot! Bij ons onderzoek is gebleken dat de andere soorten zonnepanelen veel minder rendement oplevert, kortere levensduur heeft en vooral op het uiterlijk wordt beoordeeld.