Checklist voor zonnepanelen op je dak

Is mijn dak groot genoeg voor zonnepanelen

Om je meteen uit een droom te helpen, niet elk dak geschikt voor zonnepanelen. Bij gummo.nl hebben wij een checklist gemaakt om zelf te kijken of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen.

☐ Komt er voldoende zon op je dak

Het dak waar jij de zonnepanelen op wilt plaatsen moet natuurlijk wel (bijna) de hele dag in de zon staan. Hou daarmee ook rekening met de bomen die rondom jouw huis staan. Sta jij je dak te bekijken in de winter wanneer alle bladeren van de boom zijn, dan heb je uiteraard meer zon op het dak. Maar wanneer het weer lente is en de bomen in het blad staan en daardoor veel schaduw op jouw huis staat, leveren de zonnepanelen veel minder op.  Wellicht is een snoeibeurt van de boom al een oplossing. Wanneer de boom gekapt moet worden voor een goed rendement, komen er meer kosten bij kijken. 

Niet alle daken zijn gericht op het zuiden, dan is het nog steeds mogelijk om zonnepanelen te plaatsen en deze zoveel mogelijk zuidelijk te plaatsen. 

Het meest ideale is dat er over de hele dag zoveel mogelijk zon rechtstreeks op de zonnepanelen terecht komt. 

☐ Wat voor hellingshoek heeft het dak

Het is mogelijk om de hellingshoek van het dak te berekenen. Hiervoor zijn heel veel verschillende soorten websites die een tool hebben waarop je dit gemakkelijk kunt berekenen. De bedoeling is dat de zonnepanelen gericht naar het zuiden een hellingshoek tussen de 30 en 35 graden hebben. 

☐ Is de dakconstructie sterk genoeg voor zonnepanelen

Misschien niet het eerste waar je aan denkt. Maar er moet eerst goed gecontroleerd worden of jouw dak de zonnepanelen wel kan dragen. Het laatste dat je wilt is dat je dak met vers gemonteerde zonnepanelen naar beneden komt. Zonnepanelen zijn zwaar, gemiddeld tussen de 15 en 25 kilo, daarbij komen alle montagematerialen nog bovenop. Voor montagematerialen moet je ook met gemak aan 20 tot 35 kilo denken. Vaak kan het bedrijf dat jouw zonnepanelen komt installeren zo’n check uitvoeren. 

☐ Heb je nog een asbesthoudend dak

Wat ook even gecontroleerd moet worden is of je nog asbest in je dak hebt zitten. Wanneer je het laat installeren door een bedrijf moet je ze op de hoogte brengen. Hierdoor kan het zijn dat het bedrijf de zonnepanelen niet mag plaatsen, omdat eerst de asbesthoudende onderdelen uit jouw dak verwijderd moeten worden. 

Toch zijn dit belangrijke zaken die je moet uitsluiten, voordat je over kunt gaan tot het aanschaffen van zonnepanelen. Kom je er zelf niet meer uit, neem vooral contact op met een gespecialiseerd bedrijf die al jouw vragen kan beantwoorden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven